Hoofdstuk 24; gekleurde foto’s van “zoals fotograaf Boudewijn van den Bergh het zag”

Er zijn 11 paginas, scroll tot onderaan elke pagina, en klik op de volgende

Gekleurde foto’s;

Hoofdstuk 24; gekleurde foto’s van “zoals fotograaf Boudewijn van den Bergh het zag”

Het boek ” Weesp, zoals fotograaf Boudewijn van den Bergh ( 5 nov 1856 – 10 nov 1920 ) het zag” laat alle foto’s zien die Boudewijn van den Bergh tussen 1890 en 1920 maakte. De foto’s zijn te zien op de volgende website met de volgende link;

Klik; Vecht en Venen beeldbank (go to Blog chapter 24 for link)

Deze link gaat rechtstreeks naar de zoekaktie “van den Bergh 1880-1929 gemaakt om het zoeken wat makkelijker te maken als je de online foto’s wilt bekijken. Boudewijn overleed in 1920 maar ik vond meer van zijn foto’s met de zoekaktie tot 1929 te verlengen. Toen ik de online foto’s bekeek vroeg ik me af of ik ze beter kon maken en besloot ze te downloaden. Toen zag ik dat sommige van de foto’s duidelijk scherper waren dan in het boek. Ik kon ze online nog duidelijker en scherper maken en ook van kleur voorzien. Sommige kleur programma’s deden het beter dan andere dus het werd een langdurig proces met het uitproberen van de verschillende programma’s.

Ik was alleen geinteresseerd in foto’s tav de Kerkstraat, en herkenbare plekken in Weesp en Boudewijn’s atelier. Ik heb de foto’s gerangschikt in tweeen, de eerste is de zwart wit foto uit het boek na het verscherpen en verbeteren en daarnaast de beste gekleurde variant daarvan. Daar onder meestal de gekleurde variant in het groot en verscherpt met soms zeer goed resultaat. Soms wat specifieke vergrotingen daaronder om leuke en interessante gegevens wat meer aandacht te geven. Boven de foto’s staan de belangrijkste gegevens uit Vecht en Venen beeldbank in geel, (indien belangrijk) en de foto benummering als in het boek ” Weesp, zoals fotograaf Boudewijn van den Bergh het zag” en wat van de foto inhoud uit het boek; (zie het boek voor meer volledige informatie met zwart wit foto’s), met soms wat van mijn eigen informatie in woord daar bijgevoegd met soms ook aanvullende andere foto’s. Soms ontdekte ik leuke dingen die voor familie interessant zijn maar niet voor de algemene persoon.

nr 1 boek; Reclamebord firma van den Bergh

nr 2 boek; Kerkstraat 17 hoek Middenstraat. (In de vergroting kun je duidelijk de zondags deur zien.) Beschrijving: Het hoekhuis waar achter de schilders werkplaats van van den Bergh was ! Hier lijkt het of de deur van een soort metaalwerk voorzien is.

nr 3 boek; Schilders werkplaats aan de Middenstraat, veel van de verven werden zelf gemaakt. de verf voor het witten van plafonds werd geheel zelf gemaakt, en voor de lakverven werden de basis materialen zelf gemaakt. op de zolder stonden een paar potmolens voor het malen van de kleur grondstoffen. Boudewijn staat hier rechts met een paar knechten en zo te zien repareerden ze metalen gereedschappen oa een grote gieter, dus waarschijnlijk deden ze ook loodgieters werk !?

nr 4 boek; Koetsen werden opgeknapt en geschilderd. Volgens pa (Boudewijn sr) werd de eerste koets in het huis gedaan omdat er nog geen ruimte in de werkplaats was. Wagen van wasserij “De Lelie” uit Weesperkarspel staat hier in de Middenstraat, voor het schildersbedrijf van van den Bergh. De schilders posteren bij hun werk. “De Lelie” was eigendom van Sweer en Van Klaveren 1914.

nr 5 boek; “De Lelie” uit Weesperkarspel. Rechts Herman Boom, schilder bij van den Bergh

Nr 6; “De Lelie”

nr 11; Weesp viert het Onafhankelijkheids feest 100 jaar Koningkrijk 1813-1913. De vlag hangt uit en de werkplaats is gesloten.

nr 12; De laatste fotocamera van Boudewijn van den Bergh, in de tegenwoordige staat gefotografeerd door zijn kleinzoon Boudewijn sr . Met daaronder een foto van de gerestoreerde camera die sr aan de familie laat zien op 31 Juli 2002 op ma’s verjaardag. Wim heeft de camera op dit moment.

nr 13 en 14; De portretten van Boudewijn de fotograaf (1914) en zijn vrouw Neeltje (de Ronden)

nr 13

Boudewijn de fotograaf (datum ?) ; deze foto is erg leuk want Ida Kemperman-Wilke had deze foto niet tot haar beschikking voor het boek “Weesp zoals fotograaf Boudewijn van den Bergh het zag”. Deze foto staat in het van den Bergh family album dat Bouwe atijd had, en Ida had waarschijnlijk hoofdzakelijk kontakt met Jan tav van het boek. De foto is zwart wit en na scannen/verbeteren en kleuren een leuk resultaat.

nr 14

Deze foto van Neeltje van den Bergh – de Ronden staat naast Boudewijn de fotograaf in het familie album en dus ook niet bekend aan Ida Kemperman – Wilke. Maar het is duidelijk een foto die veel later gemaakt is.

Neeltje in de deuropening, (later in foto 103)

nr 17; 18 april 1928 Middenstraat derde foto Cornelis, ereboog/feestpoort met lampionnen. Rechts het gezin Groenewegen met het zoontje van de vorige foto.

nr 18; Vierde foto Cornelis. Middenstraat met aaneengeregen blikken van van Houten cacao.

nr 19; Vijfde foto Cornelis. 18 april 1928 van Houten 100 jaar. De kartonnen poort met een bel die luide toen de rijtuigen van van Houten passeerden ! Jan vertelde dat de poort gemaakt was van beschilderd “zolderkarton” op latten. Wat een werk om al die steentjes te schilderen !

Leuke YouTube film gevonden online over Weesp ! Met veel herkenbare plekken, oa de brug over de Vecht, de Kerkstraat met de Grote (protestantse) Kerk en ook “Casparus” het mooie huis van de familie van Houten. De eerste als originele, de tweede hetzelfde als eerste maar dan ook met opnames van tegenwoordig.

Fotografisch atelier van Boudewijn nr 1.

nr 35; Er zijn niet veel glasplaten bewaard gebleven van de vele foto’s die Boudewijn in zijn fotografish atelier gemaakt heeft. Op een paar glasplaten staat hij zelf. De achtergronden zijn leuk en deze is wel erg mooi. In kleur springen de achtergronden goed naar voren. Dit zijn de kinderen Bovenkerk die aan het Grote Plein woonden. De vader had daar een muziekwinkel en was daarnaast organist en de vaste carillionbespeler.

Fotografisch atelier van Boudewijn nr 2.

nr 37; Hier een groep schildersgezellen, die bij de Patrimonium vaklessen hebben gevolgd in het jaar 1914-1915. A.van Heusden was hun leraar (rechts). Zie de fraaie verzameling kwasten en het marmer schilderwerk op de houten panelen.

Fotografisch atelier van Boudewijn nr 3.

nr 38; Weesper schilderpatroons. Foto genomen in studio van den Bergh achter Patrimonium in de Middenstraat. zittend rechts. Fotograaf Boudewijn van den Bergh Staande: 2e v.l. J.C. Plaat J. Veldhuijsen G. Rekers H. Stuart P.J.S. Vollers.

Fotografisch atelier van Boudewijn nr 4.

nr 39; niet online kunnen vinden op beeldbank Vecht en Veenen, maar hier een gescande en verbeterde en gekleurde copy uit het boek; ” Weesp zoals fotograaf Boudewijn van den Bergh het zag “. Dit is het bestuur van het Patrimonium, de christelijke vereniging waarin patroons, arbeiders, en middenstanders verenigd waren. Tweede van rechts is Boudewijn van den Bergh, tweede van links is de heer Bockweg, koster van de lutherse kerk.

Fotografisch atelier van Boudewijn nr 5.

nr 40; Ca 1910, waarschijnlijk dokter Jacob Keijzer die na zijn promotie in Freiburg scheepsarts werd en kwam in 1898 naar Weesp. Volgens de verhalen was hij recht voor zijn raap, bleef een echte zeeman en behandelde zijn patiënten als matrozen. Hij hield praktijk aan Herengracht 13. Na zijn overlijden werd hij opgevolgd door dokter S.Wartena, die na enkele maanden verhuisde naar Grote Plein 4.

Dokter Wartena was de dokter die pa onderzocht voor zijn keuring;

Dokter Wartena;

IN GRATEFUL
REMEMBRANCE

In a park in Weesp is a Memorial, a bench with a plaque, to Dr. S. Wartena, he was a doctor in Weesp. In the bombing of the Merwede bridge in Driemond on 18-3-1945 he was wounded and died as a result.
Text on the Memorial:

DR. S. WARTENA
DOCTOR IN WEESP
FROM 1917 – 1945

DEVOTED BY
OLD – PATIENTS

Fotografisch atelier van Boudewijn nr 6.

Fotografisch atelier van Boudewijn nr 7.

nr 43; 1909, de gemeentepolitie van Weesp. In 1900 had Weesp nog maar 2 agenten ! De shuttering had in die tijd de taak om s’nachts door Weesp te patrouilleren. Na het opheffen van da shuttering werd dit een onderdeel van het politiewerk. Van links naar rechts de agenten C. Bos, W.A. Pleijter (staat ook op foto nr 54), en C.Eijkelenboom, de brigadier rijksveldwachter J.Knol, die in het buitengebied werkte, en de twee nachtagenten H.van Rossum en G.Post. De nachtagenten waren in die tijd niet bewapend, de dagagenten hadden een revolver. Een socialist vertelde eens, dat hij vooral (illegaal) affected ging plakken, wanneer agent Pleijter avonddienst had want die kon niet zo hard lopen !

nr 44; Molen het Anker ; een ongeluk op15 Augustus 1913 waarbij een 12 jarige jongen om het leven kwam tijdens de afbraak van het bovengebouw moet Boudewijn getroffen hebben want hij maakte deze stille reportage van het ongeluk.

Nr 45; Molen het Anker


   Algemeendatabasenr.433inventarisnr.166 NH Molenboek 1981naam/polder/
aanduidingDe Vriendschap/ Het AnkerstandplaatsHeerengrachtplaatsWeespgemeenteWeespprovincieNoord-HollandlocatieRD X 131144 Y 480176
N 52.309030 O 5.037398
   toon op kaartstreekVechtstreekkadaster 1811-1832Weesp A (1) 394
Drie eigenaren, zie Aanvullingengebouwd1778verdwenen1913 onttakeld
1993 onderbouw gesloopttypeStellingmolenaandrijvingWindmolenfunctieKorenmolen, moutmolenstatusverdwenen
Ansichtkaart    ConstructierompAchtkante bovenkruierkenmerkenMolen op vierkante onderbouwkruiwerkBuitenkruiervlucht/ rad27 m.    VerwijzingenvoorgangerWeesp, De Craemerse, later De Vrindschap (verdwenen)verplaatst naarOldenzaal, Molen Reerink/ Het Anker (verdwenen)informatie/ foto’s:Allemolens.nl, Ten Bruggencate-nr. 00814 a    VersieringenOp onderstaande afbeelding is de nieuw aangebrachte gedenksteen te zien.
Foto’s van Thomas Griffioen, opname 12 maart 2006


    Geschiedenis In 1779 [onzeker, moet zijn 1778 ?] werd molen ‘De Vriendschap’ zwaar beschadigd door brand. Jan Daniël Thuret was toen eigenaar. Op de stenen onderbouw werd een nieuwe achtkant gezet. De nieuwe molen was 30 m hoog, de stelling lag 10 m boven de straat, het gevlucht was 27 m. De binnenkuip was 6 m. Graanschepen konden de onderbouw binnenvaren. Grote deuren gaven toegang aan paard en wagen.

In 1784 verkocht Thuret 1/3 deel van de molen aan Jan Dorland, van Weesp.

Begin 19e eeuw was de molen eigendom van moutmolenaar Maas du Four. Meesterknecht was Gerrit Broekhuizen.

In het Opregte Haarlemsche Dagblad van 11 november 1814 werd een grote boedel van een branderij aangeboden waaronder:
“-12. Een kapitale, sterke, ruime, hooge en in den jare 1778 nieuw gebouwde wind-koorn-molen genaamd De Vriendschap, met Knechts-Woninge en Molenwijk onder dezelve, staande en gelegen als boven, aan het einde van de Heeregracht, gemerkt no 739.”

Voor 1816 werden wijnkoopman Jan Peelen, metselaar Abraham Schreuder en timmerman Cornelis Bellaar Reinink mede-eigenaar. In dat jaar ruilden de 4 eigenaren van De Vriendschap en Jan Schimmel, eigenaar van molen Het Anker (eerder Het Bosch) van molen. Jan Schimmel moest daarbij ook nog 1000 gulden betalen aan de 4 eigenaren van de andere molen. De namen van de molens werden meegeruild. De Vriendschap heette vanaf toen Het Anker, Het Anker ging verder onder de naam De Vriendschap.

Bij de dood van Jan Schimmel erfde zijn dochter Aleijda de helft. De 3 kinderen van zijn al eerder overleden dochter Anna werden eigenaar van de andere helft. De molen werd namens hen gerund door hun vader en de weduwnaar van Anna, Henry Bohl-Bohlen, vanuit zijn woonplaats Philadelphia, Verenigde Staten. De dochter van Aleijda, Johanna Aleijda, erfde de helft van de molen in 1844. Zij verkocht haar aandeel aan Josua van Eijk, pakhuismeester van de thee uit Amsterdam en koopman Heinrich Gottfried Crone, handelend onder de firmanaam Van Eijk-Crone en Comp.

Later, na 1863, werd de hele molen eigendom van Bram Voogt. In 1898/1899 werd e molen verkocht aan de laatste eigenaar, de firma Pfeiffer, graan- en veevoederhandel.

In 1913 werd de bovenbouw verkocht aan B. E. Rerink, molenaar in Oldenzaal, voor 1750 gulden. Tijdens de afbraak, 15 augustus 1913, brak een stuk van de stelling af. Drie mensen vielen 10 m naar beneden Een jongen overleefde dat niet (zie onder).

In 1914 werd Het Anker in Oldenzaal weer in gebruik genomen als opvolger van standerdmolen De Bisschopsmolen.

Bron: “Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk”, Geeske S. Koeman-Poel, 1982.
—–

Tot 1993 was nog een handel in veevoeders in de molen gevestigd, toen is de stenen onderbouw gesloopt. In het gebouw dat in 1994 hiervoor in de plaats kwam is een gevelsteen ingemetseld als herinnering aan de vroegere molen Het Anker (zie foto)



Foto: coll. Hans van derWel



Glasneg. maker onbekend, links Het Anker, rechts Het Haantje

    Aanvullingen De molen stond vlak bij de nog bestaande molen ‘t Haantje.

Schuitemakers Purmerender Courant, 17 aug. 1913:

“Ernstig ongeluk.
Vrijdag middag stortte van den aan den Hammerdijk te Weesp staanden korenmolen “Het Anker”, dien men bezig is te sloopen, een gedeelte der daarom heenloopende houten buitengalerij in. Daarop bevonden zich de 12-jarige Maartjes, een jongetje dat daar een boodschap had gebracht, de werkman W. Versteeg en nog een arbeider. Alle drie stortten met de vallende massa naar beneden; de jeugdige Maartjes was onmiddellijk dood, de beide anderen werden zwaar gewond.”


—–

De bouw van Het Anker zal in de jaren 1778 en 1779 zijn uitgevoerd. Toen tijdens de demontage van de molenromp te Oldenzaal diverse molenonderdelen zoals o.m. het boventafelement met de kuip daarbij tijdelijk op de grond waren neergelegd, heb ik op 1 sept. 1993 gezien dat er in het buitenvlak van de kuip de inscriptie 1778 stond.
Informatie van G.L. Nienhuis, 22 aug. 2016.

foto’s van molen het Anker, leuk op de onderste foto zie je op de voorgrond molen het Haantje aan de Vecht ! Molen het Haantje is vlakbij Beatrixlaan 18 waar de vader en moeder van Maria Margaretha Willemsen woonden !

het Haantje aan de Vecht vlakbij Beatrixlaan 8, sep 2017

nr 46; Molen het Anker.

nr 47; Molen het Anker ; je kunt in all foto’s de situatie zien na het ongeluk; de omloop aan de voorzijde is afgebroken. Op foto 46 is het gebouw van de Katholieke lagere school te zien (hoek Herengracht, Papelaan en Achterherengracht)

nr 54; same police officer as in 43. Militaire dienst, Patrimonium 1 september 1909, 79 jongens opgeroepen voor keuring en loting.

Nr 55; (Same as 54; militairer dienst)

Nr 56; (Same as 54 and 55)

Fotografisch atelier van Boudewijn nr 8.

nr 60; 25 Augustus 1914; het Rode-Kruiscomité Weesp; staand van links naar rechts; P. Jacobs, J. Posthuma, dr. A. Knaap, en J. Cramer. Zittend de dames Van der Vlugt en J. de Jong, mevrouw Luijcx en mevrouw Van Dockum. In het midden links de erevoorzitter, burgemeester Cleveringa, en voorzitter J. Schagen.

Fotografish atelier van Boudewijn nr 9.

nr 63; ca. 1915, meisjesvereniging van de gereformeerde Kerk A onder leiding van mevrouw E.J. Tazelaar-Steketee. Van de geportretteerden zijn slechts enkele namen bekend: op de eerste rij van onder, zittend, geheel links Tine de Ronden, geheel rechts Jo Mulder en in het midden als vijfde van links mevrouw Tazelaar.

nr 67 en 68; Het Angelustorentje van de Grote – of Laurenskerk wordt gerestaureerd. Foto genomen door Boudewijn van het dak of vanuit raampje van de toren.

68;

Lutherse Kerk aan Nieuwstad 36, nu een tandarts praktijk

74; fotografisch atelier Boudewijn, online niet aanwezig. Hier een copy uit boek; 7 okt 1914; bruiloftsfoto in het atelier van Boudewijn van den Bergh van het echtpaar Pieter van Duikeren, sigarettenfabrikant, 26 jaar, en Neeltje Haas, oud 23 jaar.

75; een gezelschap in de grote zaal van het gebouw Patrimonium aan de Middenstraat. Boudewijn van den Bergh maakte deze foto met de zelfontspanner. Boudewijn staat derde van rechts achter.

76; online niet aanwezig. Hier een copy uit boek;

77; een onbekende familie, op straat genomen. zie verschil met vorige foto, dit lijkt duidelijk meer op een arbeiders familie. Wel in zondagse kledij

78; dit groepje meisjes lijkt vergeleken met het vorige plaatje, meer in alledaagse kledij. Misschien mogen deze buurmeisjes even op de foto

79; Na deze meer gewone Weespers nu een echtpaar dat een belangrijke rol speelde in Weesp; de heer en mevrouw Van der Meulen-Vastwijk, wonend in het grote huis op de hoek van de Hoogstraat en de Kerkstraat.

80; Boudewijn maakte dezelfde dag ook dit portret van het echtpaar met het personeel

97; ca 1911; Kerkstraat, de buren en buurkinderen van Boudewijn van den Bergh, die zelf op de hoek van de Middenstraat woonde. (links van het midden). In het huis rechts woonde in het benedenhuis een familielid; de weduwe Jansje van den Bergh-Veen.

98; ca 1910, zelfde plek als vorige foto maar iets verder in de Kerkstraat, met rechts pakhuis van van kuilenburg en darnaast de smederij van vader en zoon Moolhuijzen, en weer de woning van de familie van den Bergh op de hoek.

100; Kerkstraat bij de Middenstraat. De melkfabriek Neerlandia liet haar gepasteuriseerde melk uitventen met deze melkwagen. Rietje Willemsen werkte in het begin van de oorlog bij Neerlandia. Er is nog een reference van Rietje toen ze stopte met werken bij Neerlandia. (blog hoofdstuk….)

101; online niet aanwezig. Hier een copy uit boek;

102; ca 1910, deze foto is iets verder in de Middenstraat genomen. Links achter het huis van de familie van den Bergh op de hoek Middenstraat-Kerkstraat.

103; nog steeds de Middenstraat, vlakbij Boudewijn. Links zien we Neeltje van den Bergh-de Ronden in de garage deur opening en een foto van haar die ik in het familie album vond. In het midden een man met een groentekar.

104; ca 1908, nog steeds Middenstraat, hier kijken we de andere kant op, naast de steeg van gebouw Patrimonium, en cafe Vriendenkring

105; exact dezelfde plaats, maar een paar jaar later, nu cafe Centrum. De biervaatjes staan bij de deur.

117; Stammerdijk, villa Casparus, Boudewijn fotografeert de auto van de familie van Houten in het park van het landgoed villa Casparus. De chauffeur, W.P. Spaarenburg, werd tot in de jaren twintig nog steeds “de koetsier” genoemd. Hij woonde bij het koetshuis van de villa. Het terrein van de villa was een oase van rust, zo heeft mij eens de van tuinbaas Lans verteld, die hier in die tijd opgroeide. Nu moeilijk voor te stellen hoe de oude situatie was, toen de villa vrij in de polder stond. (nr 117)

127; ca 1907; “Boerencomité 1910”, steuncomite voor de “Boeren” in Zuid-Afrika tijdens de oorlog tussen de Boerenrepubliek en het Engelse Leger. 1910 (Boudewijn van den Bergh midden voor)

129; niet aanwezig op Vecht en Venen Beeldbank, maar vond hem via de Weesper Historische Kring, (hkweesp.nl) is interessant want het is de doodgravers woning op begraafplaats Landscroon met de knechten van Firma van den Bergh aan het schilderen van de woning.

130; begraafplaats landscroon

Landscroon September 2017 in navolging van oom Jan die altijd de graven bijhield. Ik vond na enig zoeken ook het graf van Maria Margaretha Rekers Demming en Gerrit Rekers de ouders van Stina Willemsen Rekers de moeder van Maria Margaretha van den Bergh Willemsen

Het graf van Gerrigje Mulder en Machiel van den Bergh en Jan van den Bergh is aanwezig op begraafplaats Carspelhof

134; paardenmarkt, interessant dat in het boek alleen het rechts onder gedeelte van de online foto staat en dat is hier de volgende foto in origineel en gekleurd;

hieronder de gehele originele online foto en gekleurde variant;

135 en 136 paardenmarkt foto’s alleen in boek, online niet aanwezig

138; ca 1910; interessante foto, Boudewijn was duidelijk getroffen door de schilderachtige aanblik van de zeven woonwagens langs de ‘s-Gravelandseweg.

140; de Christelijke bewaarschool opgericht 1895 heeft een feestje. Rechtsachter zien we de heer en mevrouw Van der Meulen staan bij een groepje kleuters met bloemenbogen. De Christelijke Bewaarschool was wat organisatie betreft, apart van de christelijke lagere school. De school had namelijk een bijzondere constructie want het was een particuliere school. De eigenaren waren en u begrijpt het al de heer en mevrouw Van der Meulen. Zij kochten een schoolgebouw, betaalden de leerkrachten, en controleerden het schoolprogramma.

142; hier 4 foto’s van Boudewijn toen Weesp het 100 jarig Onafhankelijksheidsfeest op 3 en 4 sep 1913 vierde. Er werd toen herdacht dat Weesp honderd jaar daarvoor bevrijd was van de Franse overheersing. De familie van den Bergh heeft de vlag uithangen. Een dame op de foto (midden achter) bekijkt het foto-etalagekastje van Boudewijn

143; Hoogstraat, de Vecht. Een onderdeel van het waterpantomime op de Vecht. een aantal jongeren zal op het water een toneelstukje gaan opvoeren.

144; foto 3 feest

145; foto 4 feest

Louisa en Manna Christina Rekers

150; wintergezicht molen ‘de Eendracht” aan de Utrechtseweg. Het zal een heel geploeter zijn geweest om door het dikke pak sneeuw te komen. Sneeuwschuivers waren er nog niet.

151; hier is Boudewijn dichter bij huis. Twee dames in de Kerkstraat. Dit is een van de meest aansprekend foto’s omdat het zo mooi zijn veelzijdige persoonlijkheid laat zien. Boudewijn maakte prozaische foto’s van schilderwerk, technische foto’s van bouwwerken, foto’s die zijn belangstelling voor mensen laten zien, maar ook deze foto’s van een stil en romantisch weesp.




Machiel van den Bergh voor de werkplaats Kerkstraat 17 rond 1937 ?



ff

3 thoughts on “Hoofdstuk 24; gekleurde foto’s van “zoals fotograaf Boudewijn van den Bergh het zag”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.